Vill du bli en ännu bättre arbetsgivare? När du vet mer om lagar och Kyrkans kollektivavtal underlättar det arbetet på hemmaplan. Du undviker också att hamna i konfliktsituationer genom att du är säker på vad som gäller. Arbetsgivarfrågor/Arbetsrätt handlar om vårt arbetsrättsliga system med lagar, kollektivavtal och möjligheter till lokala alternativ.
Innehåll
Denna utbildning är uppdelad i två delar. Det vi kallar för blandat lärande.
Del 1: E-utbildningen “Introduktion till arbetsrätten”
E-utbildningen “Introduktion till arbetsrätten” ger dig de första grunderna i arbetsrätten. Denna ska vara genomförd och klar inför del 2. Det tar ca två timmar att gå E-utbildningen
Del 2: Två lärarledda utbildningsdagar
Under de lärarledda dagarna får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper om centrala frågor som en arbetsgivare måste hantera korrekt för att undgå tvister och skadestånd. Vi utforskar de senaste rättsliga riktlinjerna och analyserar de mest relevanta fallen för att ge dig en djupare förståelse av arbetsrättens komplexa värld. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och varvar föreläsningar med diskussioner, övningar och grupparbeten kring fall från verkligheten.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som i ditt dagliga arbete kommer i kontakt med personalledning och personalfrågor. Du är exempelvis kyrkoherde, kanslichef, kyrkokamrer, personalchef, personalansvarig, personalsekreterare eller förtroendevald med särskilt ansvar för personalfrågor.
Vad du lär dig
- Vårt arbetsrättsliga system och Svenska kyrkans kollektivavtal
- Allmänna skyldigheter i anställningen, arbetsledningsrätt, arbetsskyldighet, lojalitetsplikt, kritikrätt, bisyssla, kontroller med mera.
- Anställningsskyddslagen: uppsägning, arbetsbrist och personliga skäl, turordning, avskedande, verksamhetsövergång, omställningsavtalet
- Medbestämmandelagen och förtroendemannalagen
Förhållandet kyrkoordning–lag, tillsyn, beslutsprövning, överklagande, behörighetsfrågor, befogenhetsprövning med mera.
Kursledare
Pia Wiséen Wernblom
Arbetsrättsjurist
Per Göran Forsberg
Arbetsrättsjurist