
Nu har anmälan till HR-dagen 2024 öppnat. I år genomförs den som två halvdagar via Teams.
Du har väl anmält dig? Annars går du miste om fördjupning om det nya löneavtalet och om samtal om chefers arbetsmiljö i Svenska kyrkan.
Inom kort kommer Malmö universitet att skicka ut en digital enkät till alla kyrkoherdar i Svenska kyrkan. Enkäten rör den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för kyrkoherdar.
Tema: ideellt medarbetarskap samt verksamhetsberättelsen för år 2023.
Nu uppmärksammar vi att det på söndag är internationella arbetsmiljödagen (World Day for Safety and Health at Work).
Utbildningarna Svåra medarbetarsamtal för dig som HR-person/ för dig som chef har fått nya datum. Båda varianterna genomförs på plats i Stockholm.
Nytt datum är 20 september kl. 13.00-15.00
Satsa på kompetensutveckling som ger kunskaper och fördjupar insikter. Två ledarskapsprogram startar hösten 2024.
På många håll är arbetet med årets lönesamtal i full gång.
För dig som vill veta vad arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet innebär i praktiken – vilken bestämmanderätt en arbetsgivare har på sin arbetsplats. Den stärker dig i arbetsgivarrollen och innehåller både teoretiska pass och praktiska exempel.
Ett konkret verktyg för er arbetsgivare i uppdraget att mäta och följa upp arbetsmiljön på den egna arbetsplatsen.
Två gånger om året bjuder vi in till informationsträff för dig som är ny som kyrkoherde eller kanske kyrkoherde på ny post. Vårens digitala träff är den 24 maj kl. 10-12.
En väl fungerande löneprocess bidrar till att verksamheten och medarbetarna utvecklas. Som arbetsgivare ansvarar du för att utveckla och förankra lönebildningen för att nå verksamhetsmålen.
Tema: Verksamhetsansvar och ideellt engagemang Frågan om ideellt engagemang i Svenska kyrkans verksamhet diskuteras intensivt. Av olika skäl behöver kyrkan utveckla den ideella arenan - vad betyder det för arbetsgivaren?
Temat denna kväll är verksamhetsansvar och ideellt engagemang Frågan om ideellt engagemang i Svenska kyrkans verksamhet diskuteras intensivt. Av olika skäl behöver kyrkan utveckla den ideella arenan - vad betyder det för arbetsgivaren?
För huvudmän med konfessionella inslag gäller skärpta krav från den 1 januari 2023. Även ägar- och ledningsprövningen har skärpts. Ni som driver förskola/skola, uppdatera er kring rättigheter och skyldigheter. Gratis webbföreläsning 21 mars kl. 18.00-20.00.
Valbart seminarium på arbetsmiljökonferensen
Anmäl dig till ett inspirations- och informationswebbinarium!
I senaste numret av medlemstidningen Ducatus intervjuas specialistlogoped Karin Huss om hur arbetsgivare kan stötta medarbetaren att vårda rösten så den håller hela dagen - och hela arbetslivet. -För de yrkesgrupper som arbetar mycket med rösten som redskap borde röstergonomi ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger hon.
Rösten är ett viktigt arbetsverktyg för många, inte enbart inom Svenska kyrkan. Specialistlogoped Karin Huss delar med sig av tips som får rösten att hålla hela dagen.

Varje år samlas uppgifter in från Svenska kyrkans arbetsgivare om löner i Svenska kyrkan. Den partsgemensamma statistiken presenteras i en sökbar databas.
Nu lanseras en reviderad och utbyggd utbildning i arbetsrätt. Den ersätter de tidigare utbildningarna i arbetsrätt, Arbetsrätt 1 respektive 2.
På distans: 22 mars kl. 13.00-14.30.
Den partsgemensamt framarbetade metoden för att planera och rapportera kyrkomusikers arbetstid, arbetsårsplanering, lanserades 2022. Alla arbetsplatser inom Svenska kyrkan är välkomna att använda metoden för att underlätta dialogen, tydliggöra kyrkomusikens roll och visualisera resurser.
Temat för årets konferens är Arbetsmiljö i förändring.
Ur innehållet:
Vad innebär ideellt engagemang i Svenska kyrkan? Vad är det för skillnad mellan anställdas arbete, förtroendevaldas uppdrag och ideellas engagemang och uppgifter? Hur ser gränsdragningen ut mellan dessa roller?
Ett tillfälle över två dygn för dig som saknar formell teologisk utbildning, och som vill fördjupa dig i folkkyrkoteologi med utgångspunkt från din egen bildningsresa och reflektera över den djupare innebörden i att vara förtroendevald, så att kunskap och liv hänger samman. Ett samarbete mellan Sigtunastiftelsen och Skao.
Skao:s medlemmar runt om i landet har under dagen uppmärksammat oss på att Kommunal i brev föreslagit en hantering av årets lönerevision som inte överensstämmer med avtalad löneprocess.
Grundläggande arbetsmiljöutbildning är en partsgemensamt framtagen utbildning som ger en grund i vad arbetsmiljöansvaret, arbetsmiljöarbetet och arbetsmiljölagstiftningen innebär. Tre platser kvar till utbildning som startar 27 februari.
I Svenska kyrkans avtal 23 är löneprocessen kortare jämfört med tidigare löneavtal och arbetsgivarens ansvar för lönesättningen har förtydligats.
Med tiden har utmaningen för församlingar och pastorat att hitta präster för den dagliga verksamheten ökat. Därför erbjuder Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation er medlemmar Prästbanken för att underlätta bemanning när tillfälliga behov uppstår.
På webben, under rubriken Chefsjuristen utreder, reder Robert Svec ut olika snåriga frågor som många arbetsgivare inom Svenska kyrkan kan komma att brottas med. De flesta, men inte alla, frågorna har tidigare publicerats i medlemstidningen Ducatus.
Skao har förstått att Skao:s tidigare information om registrering av känsliga personuppgifter väckt många frågor och funderingar. Det har känts viktigt att komplettera denna.
Det kommer inte att ske några förändringar när det gäller inrapportering av löneunderlaget till Fora. Även fortsättningsvis kommer inrapportering av lönesumman hos församlingen/pastoratet/stiftet (arbetsgivaren) att ske en gång per år (senast den 31 januari).
Arbetstagarorganisationerna och Skao bjuder in till partsgemensamt löneseminarium om Svenska kyrkans löneavtal. Välkommen till ett av två digitala tillfällen!
Tema: Arbetsmiljö i förändring! Årets evenemang för er som ansvarar för dagens och morgondagens arbetsmiljö inom Svenska kyrkan.
Välkommen till årets första forum för ordförande och vice ordförande, tisdag 6 februari kl. 18.00-20.00!